Return to site

F1 Algemeen

Formule 1 is een hoogtechnologische sport. Om deze goed te begrijpen is een zekere basiskennis aangewezen. In dit deel zullen we het hebben over de wagen, de motor, de aerodynamica, de banden, het stuur, het mechanische aspect, de sportieve regels zoals inhalen en de veiligheidsaspecten zoals safetycar en virtual safety car.

Een F1 wagen in 2 gesneden

We beginnen bij het voornaamste: de F1 wagen. Op televisie ziet die wagen er normaal uit qua grootte maar in het echt is het een zeer compacte, lage wagen. Zowat iedere vierkante mm heeft zijn doel. Dit heeft te maken met het gewicht en de aerodynamica. Alle elementen zoals ophanging, motor, benzinetank, versnellingsbak, koeling, electronica, verplichte FIA sensoren... dienen onder deze huid hun plaats te vinden. Geen eenvoudige opgave bij het ontwerp van een nieuwe wagen, temeer men nog steeds plaats moet voorzien voor de piloot....

De motor of PU - Een nieuw tijdperk is aangebroken

2014 Was de eerste stap naar een nieuwe generatie formule1 wagens

30% minder verbruik

20% minder downforce

Met daarnaast de focus op betrouwbaarheid van zowel de motor als de versnellingsbak

En intussen boven het vermogen van de V8 atmosferische en zelfs bijna op het niveau van de V10

De aerodynamica

Verschillende onderdelen en hun functie van voor naar achter

De voorvleugel zorgt voornamelijk voor de geleiding van de luchtstroom. De onderkant van de wagen of vloer (floor) staat in voor 40% van de neerwaartse druk (downforce) en de achtervleugel voor 30%.

Drag is de negatieve luchtstroom en komt overeen met de weerstand die de wagen creëert in relatie met de aerodynamica en snelheid.

De banden.

Het enige contact met de baan, geen evidentie op zich.

Een F1 band valt op geen enkele manier te vergelijken met een gewone band.

De samenstelling van de rubber is heel specifiek evenals de werkingstemperatuur.

Er bestaan meerdere types en de wagen wordt aangepast naar het type band. Een tijdje geleden besloot men dat ook banden een strategisch nut moeten hebben in het wedstrijdverloop. De ideale oplossing is er op vandaag nog niet, maar het is wel een continu proces naar verbetering toe.

Het stuur.

Doet net iets meer dan van richting veranderen.

Het is intussen al een tijdje geleden dat een stuur slechts enkele knoppen had. Vandaag heeft de piloot meer dan zijn handen vol met tal van instellingen. Voor een perfecte lap en race zijn daarom heel wat handelingen uit te voeren om het beste uit dit hoogtechnologisch beest te halen. De piloot heeft een overzicht met het grote display en kan ook punten op het circuit markeren om die nadien met de telemetrie en data op te volgen in de zoektocht naar verbetering van de set-up.

Het mechanische gedeelte

In F1 is er alleen ruimte voor perfectie​

De voorbeeld van de maniakale focus naar perfectie in F1.

Ondanks alles loopt het dan nog soms verkeerd af.

Reden dat betrouwbaarheid enkel maar is toegenomen, is toonbeeld van kwaliteit.

Het sportieve gedeelte

Regels on track - de vlaggen en hun betekenis

Belangrijk voor het goed functioneren van de sport zijn ook sportieve regels. Hierbij moet iedereen de betekenis kennen van de verschillende vlaggen.

Inhalen

De meest voorkomende acties.

Dit is waar racen echt om gaat. Vanaf 2017 zouden de race stewards ook veel milder zijn in hun beoordelingen. Hierdoor kunnen piloten grotere risico's ondernemen. Een overzicht van de meest voorkomende acties die een piloot kan ondernemen. Dit heeft aan wat kan en niet kan, lees mag. Velen - niet racers maar ook racers - weten niet altijd wat mag en wat niet mag. Daar krijg je hiermee een groot deel van het antwoord op.

Veiligheid

De virtuele veiligheid wordt werkelijkheid.

Bij een incident op het circuit die gevaar kan betekenen, krijgt de piloot op zijn dashboard een referentietijd die hij zo dicht mogelijk dient te benaderen. Op die manier is hij vrij zolang hij niet sneller rijdt dan deze tijd. De tijd wordt gestart en gestopt door de FIA en de piloot wordt hiervan op de hoogte gehouden via een signaal in de helm en de cockpit. In vele gevallen zal men dit over de boordradio nog eens ter bevestiging zeggen. Strategisch kan het een goed moment zijn om een pitstop uit te voeren daar de andere wagens niet op volle snelheid zijn.

Veiligheid #2

Veiligheid gaat voor alles en dus heeft men ook een veiligheidswagen.

Zelfs een supersnelle baanauto heeft soms te weinig snelheid voor F1 bolides om hun banden/remmen op de goeie temperatuur te houden. De SC wordt gebruikt wanneer er zich op de baan iets voordoet waarbij een virtual safety car (VSC) onvoldoende blijkt. In natte races wordt achter de SC gestart maar dat zou vanaf 2017 gedaan moeten zijn. Op de SC knipperen lampen, blijven die lampen continu branden, dan is dat het teken dat de SC die ronde de pits binnen rijdt. Er is een SC lijn voorzien op ieder circuit die meestal 1 of 2 bochten voor start en finish ligt. Van zodra die lijn is overschreden door de 1ste wagen, kan er opnieuw geracet worden.