Return to site

F1 - De nieuwe wagens

broken image

Car launches

Het lanceren van de nieuwe bolides is gedurende de jaren nogal wat veranderd. Vroeger stelden de renstallen hun wagen helemaal niet voor, daarna maanden vooraf met heel veel poeha. Tegenwoordig doet men dat op de laatste knip, net voor de eerste tests aanvangen. Dat kan tijdens een "filmdag", maar ook op het circuit waar de eerste test doorgaat, soms online met een "webinar" of op de oude manier met persconferentie. Daar dit de eerste keer is dat de wagens het "publieke" licht zien zijn die niet van alle goodies voorzien maar eerder een genre "showcase" van wat zal komen.

De reden is natuurlijk de bedrijfsspionage en zoals alles in F1 gaat ook dit zeer ver. Foto's en notities nemen zijn dan maar gewoontjes, minder frisse praktijken zijn daar ook niet vreemd. Met de ontwikkelingssnelheid die de teams zich tegenwoordig aanmeten is iedere verborgen dag, een gewonnen dag. De test- en raceweekends volgen elkaar zeer snel op en met nieuwe concepten is het belangrijk de juiste snaar te raken van dag 1. "Hitting the ground running" is een typische expressie die hier goud waard is voor de rest van het seizoen.

Bij de voorstelling van de nieuwe bolides zullen alle teams elkaar zeer nauwlettend in de gaten houden en trachten te achterhalen waarom anderen een andere weg zijn opgegaan en die virtueel evalueren.

Wil je comments nalaten, dan kan dit nu ook onderaan deze pagina!

Doelstelling: een "net" netwerk van sportieve F1 fans uitbouwen

Mercedes

De kampioen start terug op nul

Hier is bitter weinig gekend van de performantie upgrade die het team zal maken voor dit jaar. Ze hebben in ieder geval hoge targets gesteld en die ook behaald. Enkel weten ze natuurlijk nog niet wat de concurrentie uitvoert. Wel geven ze aan nog lang niet tegen de grens aan te leunen van het potentieel met deze motorconfiguratie. De magische grens van 1000 PK is nog niet behaald waardoor je kan veronderstellen dat iedereen dicht bij elkaar zal zitten qua kracht. De grote evolutie bij Mercedes zal zitten in een nog beter rendement van de motor en alle elektrische componenten. Als dat betrouwbaar werkt kan men tijdens het jaar performantie toevoegen, zonder dat dit een te grote impact heeft op verbruik.

Tijdens de filmdag legde de wagen heel wat ronden af in de handen van beide piloten.

*Tip: zie ook onder rubriek "F1 wat mogen we verwachten" naar de gevolgen van de nieuwe regelgeving op de krachtbron en vooral naar de toename/afname aan elektrische energie die men nodig zal hebben.

Net voor de lancering van het nieuwe model, hebben zowel Totto Wolff als Niki Lauda bijgetekend tot en met 2020! Het duidt de commitment aan van beide partijen om sterk aanwezig te blijven in deze uiterst competitieve omgeving. Eerder had James Allison ook al beslist het team te vervoegen. James staat zeer hoog aangeschreven als aerodynamica specialist en ontwerper van wagens. Zo liet hij al heel mooie dingen zien bij zowel Lotus als bij Ferrari.

De W08 of achtste wagen van het fabrieksteam sedert zijn terugkeer in de F1

broken image

De livery is uiteraard met dezelfde kleuren maar met het Petronas turquoise hebben ze glooiende lijnen getrokken. Wat meteen opvalt is de neus van de wagen - super smal en zonder knobbel. Heel mooi maar niet evident om de neerwaartse kracht van die enorme voorvleugel te verankeren en tegelijk crash testen door te komen. Ook de S-duct in de neus is een blijvertje. De bargeboards zijn bij hen wel te zien en hebben duidelijk al wat uurtjes in de windtunnel doorgebracht. Ook daar net boven wat nieuwe elementen.

broken image

De sidepods en motorkap zijn bijzonder smal maar van (kleine) gaten voorzien. De ophanging voor en achteraan zien er erg stevig uit. Achteraan is het bodywork extreem ver uitgesneden waardoor er veel ruimte is op de vloer voor extra aerodynamische performantie. Ook de vloer is al voorzien van heel wat attributen tijdens de voorstelling. De versnellingsbak die de achterophanging verankerd moet wel extreem smal zijn en dus uniek. Momenteel is dit ook de enige wagen die quasi geen haaienvin achteraan heeft - benieuwd of dit zo blijft. De wielbasis is lang en de crashstructuur achteraan extreem lang. De achtervleugel is van het type "lepel"

RedBull

De bull en zijn magiër

Algemeen aangenomen wordt dit de grote uitdager voor 2017 en daarmee grote kanshebber voor de kroon. Met Adrian Newey kan RedBull, zeker op gebied van aerodynamica, het verschil maken met de rest.

De stap die Renault tijdens de winter gemaakt heeft, schijnt meer dan behoorlijk te zijn.

In aanloop van het seizoen zijn diverse mensen binnen het Redbull concern lyrisch met het nieuwe concept, zelfs met de wetenschap van een verbeterde Mercedes, zijn ze klaar voor de strijd.

Zoals steeds is de wagen op de laatste knip klaar gemonteerd om te tonen aan het publiek, een extra stressfactor eigen aan Adrian Newey.

De RB13 - Geen plaats voor bijgeloof voor RedBull en slaan het "fameuse" nummer niet over om volop voor de winst te gaan dit jaar. Integendeel - de voorstelling ging zelfs door om 13Hr13 onder het mom van "Unlucky for some" - typisch RedBull

broken image

Een heel herkenbare RB livery van donkerblauwe achtergrond en rode letters wordt zelfs doorgetrokken naar de helmen van hun piloten. Typisch Newey, laat hij nog niet teveel in zijn kaarten kijken bij de voorstelling en dus zijn details op vleugels bargeboards en vloer zelfs 1 dag voor de testen niet te zien. Hoewel ... de neus is voorzien van een bijzonder groot gat - normaal is dit zeer klein en dient dat als koeling voor de piloot maar daarvoor is dat veel te groot en dus een andere doelstelling - mogelijk zit hier de "zilveren kogel". Van zodra we daar meer zicht op krijgen komt dit in de rubriek "F1 Innovatie". Natuurlijk zijn de typische dingen ook hier aanwezig zoals de knobbelneus, de S-duct en haaienvin. Slagen er in een zeer smalle neus te hebben. Onderaan zijn toch wat windgeleiders of "turning vanes" te zien. De holle wielnaven vooraan zijn een blijvertje voor Redbull.

broken image

In tegenstelling tot het fabrieksteam van Renault blijft de airbox klein. Een lange wielbasis is standaard de weg te gaan met de nieuwe regelgeving maar RedBull gaat hier wel heel extreem - benieuwd hoe dat zal verlopen op circuits zoals Baku en Monaco. De reden van die lange wielbasis is vrij eenvoudig - hoe groter de vloer, hoe groter de performantie. Die extra neerwaartse druk gaat daarbij niet ten koste van de drag zoals met voor- en achtervleugels. Een bijkomend voordeel is dat je de componenten beter kan plaatsen en zo nog meer ruimte vrij houdt boven de vloer. Op die manier hebben ze zowel hoge topsnelheid als hoge neerwaartse druk - de natte droom van iedere F1 ontwerper/piloot.

Ferrari

Het historische en meest succesvolle team ooit

De performantie van het team zal ook pas blijken bij de eerste race. Hier werd helemaal niets vrijgegeven van info voorafgaande de eerste officiële testen. Vorig jaar gebeurde dat wel en die fout willen ze niet opnieuw maken. Dat ze er klaar voor zijn is duidelijk, zo werden er maar liefst 21 000 CAD tekeningen en 56 000 componenten gemaakt. De wagen is uitgebreid getest in windtunnel en de motor heeft zo'n 400 uur testwerk op de dyno zitten.

Zoals het team betaamt, worden in het voorseizoen alle politieke registers open gezet. Zo speelt Ferrari de hoofdrol omtrent vraagstelling legaliteit van de innovatieve ophangingssystemen.

Heel wat heisa met de media rond de benaming van de nieuwe Ferrari. Voorafgaand aan de lancering wilden ze een hulde brengen aan de laatst overleden F1 piloot nl.Jules Bianci met nr 17. Dat lekte dan weer per ongeluk uit in de media via hun Spaanse sponsor Santander.

Uiteindelijk wordt de officiële naam de SF70H

broken image

Bij de eerste officiële presentatie werd geen woord gezegd volledig in lijn met wat er te horen viel vooraf. Beetje een vreemde statement met de staf en piloten algemeen present rondom de wagen. Wat meteen opvalt zijn de extreme sidepods. Druppelgewijs en vrij hoog om plaats op de vloer vrij te houden. De airbox is dan weer klein tov wat we bij anderen zagen. Bij Ferrari ook een knobbelneus en al meer detail zichtbaar bij voorvleugel en bargeboards.

broken image

De lelijke T vleugel die we van Mercedes zagen tijdens de filmdag komt hier bovenop de haaienvin. Deze heeft duidelijk zijn merites en zal bij meerdere teams opduiken waarschijnlijk al tijdens de testen. Door de mogelijkheid van met een kortere tray* te werken haalt de wagen ook een grote rake*, wat duidt op heel wat meer performantie die ze kunnen halen onder de vloer

Force India

De uitdager met enorme ambities

Force India heeft in het verleden reeds bewezen origineel en sterk uit de hoek te kunnen komen qua nieuwe concepten. Met de Mercedes krachtbron blijven ze een quasi zekerheid. Ook zij geven aan het seizoen zeer optimistisch in te schatten met de simulaties die ze reeds hebben verricht. Bij de persconferentie droop het enthousiasme eraf bij zowel management als de piloten. We zullen niet veranderen van aanpak - "always under expected and over deliver". We staan op plaats 4, ons objectief ligt hoger! Als antwoord op een uitspraak van Renault dat zij het Force India gingen lastig maken had VJ ook een antwoord klaar "it's not the amount of weaponry you have in hand, it's the quality that prevails". Geen lose en mis te verstane woorden van de CEO. Strijdvaardig gaf hij aan dat ze een stevige planning voor ogen hebben, met regelmatig nieuwe updates voor de wagen.

Op gebied van de krachtbron komen we hier net ietsje meer te weten dan bij het fabrieksteam. Zou zou Mercedes een "onuitgegeven stap" hebben gemaakt volgens Andy Green. Het verschil met vorig jaar is zeer groot zagen ze in simulatie en vandaar waarschijnlijk de optimistische strijdvaardigheid van het team.

VJM10 - Al de10de wagen voor het team met gestadige groei!

broken image

Wat onmiddellijk opvalt is de vrij grote bult en het verdwijnen van hun typische gaten op de neus. Een enorme haaienvin, knobbelneus evenals grote luchtinlaat zijn de nieuwe standaards. De grote bargeboards net achter de voorwielen ook, maar dat laat niet ieder team zien bij de lancering. Het ziet er niet zo een brede wagen uit door de heel lange wielbasis - dit is vrij extreem voor circuits zoals Baku en Monaco. De proporties lijken wel perfect te kloppen voor een snelle machine.

broken image

De luchtinlaat bovenaan de motorkap is hier onderverdeeld in 3 segmenten. De sidepods hebben ze bijzonder smal kunnen houden net als Williams. De vrije ruimte voor de vloer is hierbij het grootste wat we tot nu toe hebben gezien. Dit kan duiden op extreem compacte radiators en dus kleinere koeling voor de Mercedes krachtbronnen. Ook dat zullen we pas zien, eenmaal de motorkap eraf gaat.

Net voor de 1ste F1 race van start gaat komt Force India met de mededeling een nieuwe hoofdsponsor onder de naam van BWT te hebben aangetrokken. De wagen krijgt als gevolg een volledig nieuwe livery in ... rose... Ook de piloten hun helmen dragen voor een stuk dit kleur mee of "de gustibus est non disputandum" over smaak redetwist men niet.

broken image

Williams

Een team met een extra joker

Waren er als eerste bij om de wagen al eens te laten zien. Je kan er dus vanuit gaan dat ze meer dan klaar staan. Met nogal wat grote namen die het team komen vervoegen en een stevige kapitaalinjectie is dit een team om naar uit te kijken.

FW40 - staat voor Frank Williams en 40 jaar bestaan van het team!

broken image

De voorophanging onderaan heeft geen gemeenschappelijke draagstructuur. Een extra gat bovenaan de neus voor de luchtstroom van onder de wagen naar boven te begeleiden is nu bij Williams ook aanwezig. De luchtinlaat bovenaan is vrij fors en de sidepods ingang klein, wat kan duiden op een andere en/of verbeterde manier van koeling voor de Mercedes krachtbron. De achtervleugel heeft een lepel vorm die we wel meer zullen zien. De reden is een betere werking van de diffuser doordat de achtervleugel niet alleen breder is maar ook lager en verder achteraan is gemonteerd volgens de nieuwe regels.

broken image

Er vallen nog een aantal dingen meteen op. Zo is de wagen een stuk breder maar zijn ze de sidepods en motorkap bijzonder smal en krap. De vin bovenop de motorkap zal met de hoge bochtensnelheden wel op meerdere wagens terug te vinden zijn. De deltawing voorvleugel en lange, lage bouw met brede wielen evenals verlaagde brede achtervleugel, geeft de indruk dat de wagen zelfs al stilstaand rijdt. Zoals steeds bij launch cars hangen alle definitieve goodies er nog niet op. Zo verwachten we oa aanpassingen aan de vloer, diffuser, vleugels rond de side pods en extra bargeboards...

McLaren

Een topper met heel grote honger

McLaren gooit het over een volledig andere boeg dit jaar. Niet enkel de benaming maar ook de livery van de wagen is aan vernieuwing toe. Als enige team met de compleet nieuwe aandrijflijn van Honda, maakt het iedereen bijzonder benieuwd. Honda had vorig jaar een enorme achterstand weggewerkt en willen met de compleet nieuwe motor één en ander bewijzen. Ze hebben de juiste mensen en mogelijkheden en met een topteam als McLaren kunnen ze beiden het tij keren. Mclaren zelf heeft net een forse herstructurering doorgevoerd en zet alle zeilen bij om opnieuw aan de top te komen.

MCL32 - De MP4 nummering is overboord gegooid samen met het vertrek van Ron Dennis. Dat werd allebei aanzien als heiligschennis voor vele van hun die-hard fans. Indien de resultaten volgen, is dat snel vergeten.

broken image

Compleet nieuwe livery als voorheen met zwart en oranje oogt bijzonder mooi. Wat bij de McLaren meteen opvalt zijn de kleine airbox bovenaan en luchtstroom geleiders aan de neus. Ook de enorme luchtgaten aan de voorwielen vallen op. Daarnaast zijn dingen die we zowat overal zien ook hier te zien. De knobbelneus de S-duct in de neus en de haaienvin. 

broken image

 Ondanks de kleine airbox ook vrij smalle sidepods. Ook de zero-concept achteraan de wagen blijft behouden waardoor de maximale plaats wordt voorzien voor de vloer. De rake is het grootst wat we tot nu toe hebben gezien dus op aerovlak is alles aanwezig, veel zal afhangen van de nieuwe motor. Veel is ook nog verborgen op deze wagen - eenvoudige bargeboards, vloer, diffuser. Geen beloftes maar wel dat ze zeer hard zullen werken om terug bovenaan te eindigen

Toro Rosso

Baby bull

Minder goed nieuws om te starten. Tijdens de filmdag in Italië op het circuit van Misano liet de wagen het na 6 ronden al afweten. Tijdens zo'n filmdag zijn maximum 100 rondjes toegelaten en daar wil men gezien de restricties qua testen, dankbaar gebruik van maken. Het bleek de nieuwe krachtbron van Renault die ERS problemen had waardoor niet meer kon gereden worden op diezelfde dag. Veel wou men er uiteraard niet over kwijt, maar dat zeker niet goed worden onthaald bij het moederteam.

Ook hier een volledig nieuwe livery. Op aerodynamisch vlak hebben ze goeie mensen en met de hulp van het moederteam zijn deze jongens intussen een gevestigde waarde in de subtop. 

De STR12

Een nieuwe livery voor de baby bull met overwegend glimmend blauw en hij komt er wel mee weg. Een extreem smalle neus met al heel wat addenda zichtbaar onderaan - de wagen heeft uiteraard ook een s-duct in de neus en een haaienvin. De holle wielnaven vooraan en een in 3 opgedeelde - weliswaar grotere - airbox dan het moederteam. We gaan ervan uit dat ze de unieke ophanging van RB niet zullen mogen lenen/gebruiken.

broken image

Grote rake en extreem smalle sidepods maken het geheel af met een lepel achtervleugel. De ophangingsarmen onderaan voor de voorophanging zijn samengevoegd - een idee dat eerder van Mercedes kwam maar die het dit jaar niet zelf meer toepassen. Een zeer mooi en uitgekiende aerodynamische wagen

broken image

Haas

Baby horse

Net als Ferrari is hier bitter weinig van naar buiten gekomen. De Amerikanen maakten een hele sterke entree in F1 en willen meer. Ze hebben met Ferrari een stevige partner om dit te verwezenlijken.

De VF-17

broken image

Mooie livery voor de Haas, het overgrote deel wit is nu vervangen met grijs en komt in combinatie met rood en zwart beter uit op de wagen. Standaards zoals knobbelneus, haaienvin en S-duct in de neus zitten er hier ook in. Haas deelt duidelijk veel van hun info met het rooie paard uit Maranello - zo zijn de voorwielen ook van holle wielnaven voorzien en dus bijhorende luchthappers aan de andere kant. Ook de sidepods, hoewel niet zo extreem, zijn bovenaan veel ruimer om dan zeer sterk af te slanken onderaan naar de vloer toe.

broken image

De airbox is ook bijzonder klein - uniek voor de Ferrari krachtbron van 2017. Je kan ervan uitgaan dat ze de thermische koeling zeer goed onder controle hebben en daardoor minder lucht nodig hebben en daarmee ook minder verstorende plaats die dat inneemt. Onderaan de neus zijn reeds allerhande "turning vanes" of luchtgeleiders te zien. Ook de bargeboards en addenda daar rond zijn al redelijk aangevuld. Size zero achteraan de wagen is ook bijzonder geslaagd. De haaienvin heeft wel een originelere vorm dan wat we tot nu toe zagen - leuk dat de livery hier gewoon meeloopt.

Renault F1

Het fabrieksteam met een duidelijk LRP (Long range plan)

Nog steeds heel wat organisatorische verschuivingen binnen het team. Desalniettemin met een duidelijke en deftige structuur bevestigen ze hun statement "Renault gaat ervoor". Voor 2017 komen ze met een stevig verbeterde motor met weer wat nieuwe concepten. De aandrijflijn had in 2016 enorme stappen gezet en het gat met Ferrari al kunnen dichten. Dit jaar wensen ze dicht bij Mercedes te zitten om in 2018 de beste motor te hebben - geen kleine ambitie! Als fabrieksteam zijn ze vastberaden door te groeien naar de subtop. Met de nieuwe sponsor Mapfre erbij - een Spaanse verzekeringsmaatschappij die internationaal wil doorbreken - hebben ze in ieder geval wat extra financiële slagkracht gevonden.

De RS17 wat staat voor Renault Sport en 17de wagen als fabrieksteam

broken image

De livery oogt bijzonder mooi met de combinatie zwart - geel . Zoals heel wat teams heeft Renault ook geopteerd voor het "knobbelneusje" en de haaienvin. De neus is smal en ook hier voorzien van een de S duct. Uniek is waar de voorvleugel aanhangt waar hij is voorzien van luchtstroomgeleiders. De sidepods lijken vrij breed maar verslanken dan snel sterk naar achteren toe om zo de volle breedte van de vloer te benutten.

broken image

Maar het meest frappante aan de wagen is de luchtinlaat boven de piloot. Logisch die toename, dat zien we ook bij anderen, maar bij Renault is het werkelijk een joekel met nog eens 4 onderverdelingen! Elke onderverdeling heeft een specifieke toewijzing, welke zal pas duidelijk worden als de motorkap wordt weggenomen bij het testen.

Sauber

Gedoodverfde hekkesluiter

Het team start het jaar niet bijzonder goed - Wehrlein zal de eerste test(s) niet meemaken en dat is een behoorlijke domper in ontwikkeling van de wagen. Daarnaast hebben ze heel wat nieuwe mensen in hun staf sedert dit jaar. Met een Ferrari motor van 2016 hoopt men goed "out of the box" te komen zodat men in het begin van het jaar, het verschil kan maken en punten sprokkelen. Tijdens het jaar moeten zo'n 4 tot 5 upgrades volgen maar een motor upgrade behoort niet tot de mogelijkheden.

De C36 - de C staat voor de eerste letter van de vrouw van Peter Sauber en 36 voor zijn 36ste wagen niet enkel F1!

broken image

Het valt meteen op dat de wagen laag gepositioneerd is. De sidepods staan redelijk hoog maar verslanken zeer sterk naar de vloer toe. Sauber introduceert de gekende S in de neus die we vorig jaar zagen opduiken om de luchtstroom van onder naar boven te sturen. Er is bovenaan een grotere luchtinlaat voorzien tov vorig jaar maar hij is gesplit. Het "knobbelneusje" voor de verplicht crashtests door te komen, is niet nieuw en wordt door meerdere teams toegepast.

broken image

Een bijzonder mooie kleurstelling tov de schertsend genaamde "ikea" livery van vorig jaar. Aan de zijkant vallen voornamelijk de bargeboards op achter de voorwielen en de grote haaienvin achteraan de wagen die extra zijdelingse ondersteuning moet geven in hoge snelheidsbochten. Ook de langere wielbasis springt in het oog. De nieuwe regelgeving voor wat betreft de achtervleugel, geeft de wagen een extra mooie toets.

Vergeet niet door te scrollen tot helemaal onderaan - commentaar/info mogelijk:

Hopelijk bouwen we hier een NET netwerk van sportieve F1 fans mee uit!

Hou het netjes (naar taal toe en inhoud)

Plagen mag maar ga daar niet extreem.

We houden van de positieve benadering, enkel plusjes krijgen plusjes

Tips voor de website zijn even welkom als jullie.

Wil je nog meer details omtrent de teams dan kan je hier terecht: