Return to site

F1 Mechanisch

Naast de meest gekende onderdelen van de wagen zoals motor banden en aerodynamica zijn de ophanging en remmen naar performantie toe sterk bepalende factoren. Hier leggen we de verschillende onderdelen uit van een ophangingssysteem bij een moderne F1 wagen. Daarnaast de ook een woordje uitleg omtrent rijhoogte en "rake" evenals het verschil van de remmen met die van een gewone wagen.

Alle elementen die komen kijken bij een modern ophangingssysteem in F1

Gezien alle wagens tegenwoordig voorzien zijn een pushrod systeem toont dit de verschillende onderdelen aan en hun werking.

Onderdelen: wishbones - heave spring - rocker - torsion bar - damper - anti-roll bar ...

Rijhoogte en rake - belangrijke setup elementen in functie van het circuit

De rijhoogte is de hoogte van de onderkant van de wagen tov het circuit.

De rake is het verschil in rijhoogte tussen de achterkant en de voorkant van de wagen. Hoe groter de rake, hoe meer volume en dus hoe meer downforce. Bij een grote rake is het verlies van goede lichtstroom aan de achterkant bijzonder moeilijk controleerbaar. Waar de motor het terrein is van Mercedes is dit overduidelijk redbull terrein.

Decceleratie van de wagen is net zo belangrijk als snelheid en neerwaartse druk.

Met banden die breder worden in 2017 en veel hogere neerwaartse druk, kunnen de wagens nu nog later in de remmen gaan. Hoe later in de remmen, hoe lager de rondetijd zal zijn. Keramische remmen zijn al lang de standaard maar de kracht neemt met de jaren toe. ABS is verboden dus een goed gevoel in de bijtkracht is cruciaal voor de piloot. De G kracht op de piloot is hier het hoogst.

Facts en figures

Een voorbeeld van de decceleratie van een F1 wagen in China voor 2017!

Verschil in snelheid tussen start en einde rem manoeuvre 254 km/hr

De kracht voor de remmen : 2 877 kw

De G-Kracht op de piloot: 6.41 G !

De kracht die de piloot moet drukken op de pedaal :

174 kg ... en dat met grote regelmaat gedurende een 2 Hr durende race.